Frågor och svar

Vad är akutrum.nu?

Akutrumsförmedlingen är en resurs för nya studenter på Umeå universitet och SLU Umeå som akut är i behov av ett boende. Vårt jobb är att förmedla boenden mellan privata hyresvärdar och studenter.

Tänk på att vi inte är en tjänst för permanent boende, utan att de boenden vi förmedlar är tänkta att endast vara tillfälliga.

Vad krävs för att jag ska vara behörig för att få hjälp?

Du måste vara antagen som student på Umeå universitet eller SLU Umeå.

Akutrumsförmedlingens uppdrag är att i första hand hjälpa nya studenter, så om du har läst vid Umeå universitet eller SLU Umeå tidigare (oavsett hur många poäng det var eller när i tiden det var) eller om du är doktorand eller gästforskare så kan vi tyvärr inte prioritera dig. Du får hjälp först efter att vi har hjälpt alla nya studenter.

För att vi ska hjälpa dig så måste du komma från en kommun utanför Umeåregionen och dess närområde. Om du bor i Umeå eller kranskommunerna så förväntas du kunna pendla, och kommer därför inte kunna prioriteras.

Är jag garanterad ett akutboende?

Tyvärr kan vi aldrig garantera att vi kommer kunna hjälpa alla som registrerar sig hos oss, så vi råder dig därför att fortsätta leta efter boende på egen hand också.

Om du inte redan har gjort det så förslår vi att du genast registrerar dig hos Bostaden Umeå, som har de flesta studentrum och studentlägenheter i Umeå. Du kan även registrera dig på Heimstaden samt Riksbyggen som också har studentbostäder i Umeå.

Utöver det så kan du kolla runt på sociala medier, såsom Facebookgrupper. Du kan även kika på Blocket, då det finns en del som lägger upp sina lediga rum och lägenheter där.

Hur fungerar det efter jag har anmält mig hos er?

När du väl har anmält dig hos oss så placeras du i vår bostadskö, och när vi kommer till din placering i kön så börjar vi leta efter ett boende åt dig.

När vi förmedlar ett boende så tittar vi på de uppgifter du har fyllt i, och så försöker vi sedan leta upp en hyresvärd som passar dig.

Om vi har ett boende som vi kan erbjuda dig så skickar vi ut det via e-post. I mejlet så beskriver vi boendet i korta drag baserat på den information hyresvärden har gett oss.

När du väl fått erbjudandet så har du 24 timmar på dig, räknat från när mejlet sändes, att tacka ja eller nej till det.

Om du inte återkommer inom den angivna tiden så tar vi det som att du inte längre behöver vår hjälp och du tas därmed bort från vår bostadskö.

Om du väljer att tacka ja till det erbjudna boendet så skickar vi över kontaktuppgifterna till hyresvärden till dig, och du tar då kontakt med hyresvärden själv.

Du måste ta kontakt med hyresvärden inom 24 timmar, från och med att vi har mejlat ut deras kontaktuppgifter till dig, och gör du inte det så förfaller erbjudandet och du tas bort från bostadskön.

Om du däremot väljer att tacka nej till ett erbjudet boende så placeras du längst bak i bostadskön.

Eftersom vi har ett begränsat antal boenden att förmedla så kan vi maximalt erbjuda dig tre olika akutbostadsalternativ. Om du väljer att tacka nej till alla tre erbjudanden så tar vi bort dig från vår bostadskö, eftersom att du då inte kan anses vara i akut behov av bostad.

Med det sagt så vill vi dock understryka att vi aldrig kan garantera att vi kommer ha möjlighet att erbjuda dig mer än ett bostadsalternativ. Vår möjlighet att kunna erbjuda dig fler än ett bostadsalternativ beror helt på storleken på kön av bostadssökanden och hur många hyresvärdar vi har på vår lista. Det kan alltså bli så att vi endast kommer kunna erbjuda dig ett bostadsalternativ.

Vilka slags boenden erbjuder ni?

Majoriteten av de boenden vi tillhandahåller är som inneboende hos en privatperson. Dessa är rum som hyrs direkt av hyresvärdarna i deras egna hem, vilket innebär att storleken på rummet, hyran, avståndet till universitetet, o.s.v. alla är olika från boende till boende.

När får jag ett bostadserbjudande?

Det är svårt att svara på och beror på lite olika saker.

Ibland har vi boenden som är tillgängliga men som inte passar den som står först i kön.

Eftersom vi förmedlar boenden till privata hyresvärdar så är det de som bestämmer vilken typ av hyresgäst de vill ha. Detta innebär att om hyresvärden endast vill ha manliga studenter så kan vi inte skicka dit en kvinnlig student, eller om hyresvärden har ett husdjur så kan vi inte skicka dit en pälsallergiker.

Bortsett från sådana eventuella undantag så jobbar vi dock uppifrån och ner i kön som vanligt.

Något som dock kan dra ut på tiden är hur lång tid en student tar på sig på att svara på ett bostadserbjudande.

Alla studenter har 24 timmar på sig på att svara på ett erbjudande, men tyvärr så väljer en del att inte svara varken ja eller nej på det. Det betyder att bostadserbjudandet ligger och väntar i 24 timmar utan att något händer, vilket i sin tur betyder att det tar längre tid innan vi kan hjälpa nästa student i kön.

Om du därför står i vår bostadskö men sedan inte längre behöver vår hjälp så ber vi dig kontakta oss och meddela det, så vi istället kan hjälpa nästa student i bostadskön. Tänk på att du är endast en av många studenter i vår bostadskö, så vi ber dig ha hänsyn till de som faktiskt behöver vår hjälp.

Vi förstår att du kan känna dig lockad att kontakta oss lite nu och då för att kolla hur långt fram du är i kön, men vi ber dig att försöka undvika att göra detta, då det inte snabbar på din process något. Vi jobbar så fort vi kan och att vi kommer kontakta dig så snart det är din tur.

När börjar Akutrumsförmedlingen förmedla mitt boende till studenterna?

Så fort som vi har fått in alla dina uppgifter så kan vi börja förmedla ditt boende till studenterna.

Hur går bostadsförmedlingen till?

När vi förmedlar ett boende så tittar vi på de uppgifter du har fyllt i, och så letar vi upp en student som passar dig och de uppgifter du har lämnat in. När en student sedan tackar ja till ditt boende så ger vi den dina kontaktuppgifter, och studenten kontaktar dig då direkt själv.

När vi väl har gett dina kontaktuppgifter till en student så SMSar vi dig för att meddela dig om det, om ingen student då hör av sig till dig inom 24 timmar får du gärna SMSa, mejla eller ringa oss för att meddela det, så vi kan börja erbjuda ditt boende till nästa student i kön istället.

Varför får jag ingen student skickad till mig?

Det kan bero på lite olika saker.

Antalet valbara studenter som vi kan skicka till dig beror på vilka preferenser och uppgifter du har gett till oss, men vi försöker även ta hänsyn till studenternas önskemål och krav.

Om du till exempel endast vill ha kvinnliga studenter som hyresgäst så minskar det antalet valbara studenter som vi kan skicka till dig, eller om du till exempel har ett husdjur så kan vi inte skicka dit en student som är pälsallergiker.

Hur mycket bör jag ta i hyra?

Det är helt upp till dig, men oavsett vad du vill ta i hyra, tänk på att den bör vara skälig.

Hyran brukar oftast baseras på vad som inkluderas i boendet: om rummet är möblerat, om internet ingår, om studenten har tillgång till eget badrum, o.s.v.